Naturliga Produkter

Varje dag smörjer vi in vår kropp och vår hud med olika krämer. Detta för att få en len och fräsch hud. Vad många däremot inte tänker på är vad dessa produkter egentligen innehåller. Vi tänker mest på hur produkten känns mot vår hud. Men även inifrån har kroppen en reaktion på produkterna. Allt du lägger på din hud tas upp av din kropp och går in i ditt blodomlopp.

 

VARFÖR BÖR DU GÖRA ETT NATURLIGT EKOLOGISKT VAL?

Huden är det största organet på din kropp. Den är fantastisk på många sätt och skyddar dig mot miljön runt omkring dig. Dock är huden känslig och lättpåverkad. Visste du att allt du lägger på din hud absorberas direkt in i ditt blodomlopp på bara 26 sekunder? Till skillnad från allt det du äter som först passerar och filtreras genom mage, lever och njure. Detta medför att kemikalierna som finns i hudvårdsprodukter tar sig in i din kropp utan hinder. Dessa kemikalier smörjer du in dig med dagligen, och de cirkulerar nu i din kropp. De kan i sin tur orsaka sjukdomar, hudproblem och hälsoproblem. Det är således minst lika viktigt att smörja in sig naturligt och ekologiskt som att äta naturligt,
Vad matar du din hud med?

 

TIPS OCH RÅD

 

- TA ANSVAR FÖR DIN HUD -

Det är upp till dig hur och med vilka produkter du vill behandla din hud. Är du angelägen om att använda krämer som är riktigt vårdande och närande för huden bör du undvika produkter som innehåller syntetiska ämnen, tillsatser och kemikalier. Kemikalier i hudvårdsprodukter skadar din hud och kan även ha mycket negativ påverkan på dina inre organ.

Alla produkter vi erbjuder är helt fria från skadliga ämnen och är mycket snälla mot din kropp. De innehåller naturliga ämnen som bygger upp, vårdar och skyddar din hud.- LÄS BAKSIDAN AV PRODUKTEN -

Innehållsförteckningen på syntetiskt framställda produkter innehåller många krångliga ord. Kom ihåg att naturliga ingredienser är lättuttalade. Ifall du inte kan uttala orden är det med största sannolikhet inte naturliga ingredienser.

Har du bråttom behöver du inte heller läsa alla ämnen. Fokusera på de översta. Det är störst mängd av de första ämnena i innehållsdeklarationen.- VAR KÄLLKRITISK -

Det finns ännu inget regelverk som styr vilka hudvårdsprodukter som får kallas naturliga. Produkter på marknaden genomgår ingen godkännandeprocess, utan det yttersta ansvaret för att reglerna i EU:s kosmetikadirektiv följs ligger på själva tillverkaren. Därför kan hudvårdsproducenter kalla sina krämer för naturliga även om innehållet inte är kontrollerat.

Detta innebär att det du smörjer dig med kan innehålla alla möjliga kemikalier. Såvida du inte är uppmärksam och kontrollerar innehållsförteckningen.  

 

 

VI HJÄLPER DIG

Att hitta naturliga  produkter är inte lätt, därför finns vi här för att hjälpa dig. Alla produkter vi erbjuder är naturliga, veganska och med ekologiskt innehåll de stärker både din hud och din hälsa.

Att läsa på baksidan av en produkt räcker inte alltid. Man måste även känna till ämnen där det ska ringa en varningsklocka. Därför har vi samlat några av de vanligaste kemikalierna till dig. Vi uppmanar dig att efter detta gå in i badrummet och läsa innehållsförteckningen på dina skönhetsprodukter. Det kan komma att ge dig en rejäl tankeställare.

ÄMNEN ATT UNDVIKA

MINERALOLJA

Namn: Paraffinum Liquidum, Petrolatum, Cera Microcystallina, Microcrystalline Wax, Mineral Oil, Petroleum Jelly, Vaseline, Ozokerite, Ceresin

Mineralolja är en ändlig resurs som inte kan brytas ner av naturen. Mineralolja är miljöfarliga både vid framställning och ned-brytning. Det framställs av råolja, petrolium. Ändå är det en vanlig ingrediens i hudvårdsprodukter. Detta eftersom att det är billigare och mer hållbart än vegetabiliska oljor. Men mineralolja är mycket dåligt för huden. Det täpper till mellan 40 och 60 procent av hudens porer, vilket i sin tur försämrar hudens naturliga återfettning. Det förhindrar även huden från att ta upp vitaminer och näring. Det kan tas upp av skadad hud och ge problem. 

Det finns dessutom studier som visar på att mineralolja kan ge ledgångsreumatism. 

AHA-, BHA-SYROR

Namn: Glycolic Acid, Salicylic Acid, Lactic Acid, Malic Acid, Mandelic Acid

Att behandla huden med syror utlovas ha en mycket positiv inverkan. Det sägs göra huden ungdomligare, ge den lyster, en jämnare hudton, motverka åldrande mm. Det är idag en mycket populär behandlingsmetod bland konventionella hudterapeuter. Detta eftersom att de ger synliga resultat med detsamma. Dessvärre kan behandlingar med dessa starka ämnen orsaka stora skador på huden såsom brustna blodkärl, pigmentfläckar, acne, förtunnand hud och kroniska inflammationer.

Syrorna är endast verksamma och ger en peelingeffekt när de används i en hög koncentration som resulterar i ett väldigt lågt pH-värde.

FORMALDEHYD

Namn: Formaldehyde, Metanal, Methyl Aldehyde, Oxometan, Oximetylen, Formalin, Para-formaldehyd, Dihydroxyacetone Diazolidinyl Urea, Imidazolidinyl Urea, Quaternium 15, DMDM Hydantoin, Methenamine, Hydroxymethyl Glycinate, Benzylhemiformal, 2-bromo-2-nitropropane-1,3-diol

Det är en kemikalie som i ren form används som konserveringsmedel och desinfektionsmedel. Det finns även andra konserveringsmedel som kan avge formaldehyd.

Ämnet är känt som starkt allergi- och cancerframkallande, neurotoxisk och kan orsaka störningar i utvecklingen hos barn. 

Var försiktig, formaldehyd får nämligen användas i kosmetika med 0,05 % utan att det ens behöver deklareras. Och kemikalien får totalt användas med 0,2 % i kosmetiska leave-on produkter. 

PROPYLENE GLYCOL

Namn: Propylene Glycol

En vanlig kemikalie i hudvård som kan ge irritation och bör helt undvikas.

Det är en populär mjukgörare men har även en viss konserverande effekt. Propylene Glycol är en penetrationsökare vilket innebär att det kan öka hudens absorbering av andra kemikalier. De kortsiktliga biverkningarna vid daglig användning av hudvård innehållande Propylene Glycol kan vara allergiska reaktioner, försämring av acne samt eksem. Studier visar även att användandet av kemikalien propylene glycol i kosmetika kan orsaka cancer. Genom djurförsök har man kommit fram till att stor konsumtion gett fosterskador och ett minskat antal spermier hos hanar.

SILIKONER

Namn: Slutar på –cone eller –xone. Dimerticone är vanligt förekommande.

Finns ofta i kosmetik, balsam, stylingprodukter, schampo, krämer, smink, glidmedel, håroljor, silikondroppar till håret och vattenfasta produkter.

Silikoner används i hud- och hårvårdsprodukter för att göra dem vattenfasta samt för att de ger en tillfällig känsla av lenhet. Dessvärre lägger de sig som en plasthinna på hud och hår och torkar ut. Ämnet kan ge njurskador, cancerogen. Silikoner är dessutom svåra för naturen att bryta ned.

KONSERVERINGSMEDEL

Man bör främst undvika följande ämnen: Methylchloroisothiazolinon Methylisothiazolinon, 2-bromo-2-nitropropan-1,3-diol, diazolidinyl urea, DMDM hydantoin, imidazolidinyl urea, quaternium 15. De är speciellt kända för att orsaka allergier , hudirritationer och avger det cancerframkallande ämnet formaldehyd.

I likhet med matvaror innehåller hudvårdsprodukter konserveringsmedel för att de ska hålla längre. Även många ekologiska hudvårdsprodukter innehåller konserveringsmedel för att förhindra bakterie- och svampangrepp. 

Konserveringsmedel är en av de vanligaste orsakerna till allergiska reaktioner och hudirritation. 

AKRYLATER

Namn: Acrylates-

Akrylater används som konsistensgivare i schampo och krämer. Det finns även i geléet som man använder när man sätter på lösnaglar vilket medför att många som jobbar med naglar drabbas av svåra eksem och astma. Akrylater är mycket farliga. De är kända för att vara cancerframkallande, mutagena och reproduktions-toxiska. Akrylat som kommer in i kroppen binder till sig proteinerna i blodet eller på huden, vilket leder till att immunförsvaret går till attack med en allergisk reaktion som följd. Det känns inte utan går rakt in i huden.

DEA

Namn: DEA, Diethanolamine, –DEA

I en studie, som utfördes av forskare vid University of North Carolina, blev musmammor exponerade för DEA. Det visade sig att musfostren till dessa möss hade en långsammare celltillväxt och en högre celldöd i den del av hjärnan där minnet sitter. De föddes därmed mindre och osmartare. Det beror på att DEA har liknande struktur som kolin, som är ett ämne som behövs för normal utveckling av hjärnan. Det kan även bilda cancerframkallande nitrosaminer om den blandas med fel ämnen.

BHA & BHT

Alla namn som innehåller BHA och BHT

Används som antioxidanter i hudvårdsprodukter för att förhindra härskning av oljor. I djurförsök har de visat sig orsaka skador på lever, hjärna och sköldkörtel. De går in i huden och ansamlas i mänsklig vävnad och vid graviditet når de fram till fostret. De har dessutom visat sig kunna ge upphov till magcancer och påverkar reproduktions-systemet samt hormonerna. Inte nog med det, de är även allergi-framkallande och påverkar immunsystemet. 

BLY

Namn: Finns inte med i innehållsdeklarationen eftersom det är en kontaminering

Läppstift, solskydd, foundations, nagellack och tandkräm för vitare tänder kan vara kontaminerade med bly. Bly är ett neurogift som ansamlas i kroppen. Det kan leda till inlärningssvårigheter och beteendestörningar hos barn. Det är kopplat till missfall samt minskad fertilitet hos både män och kvinnor. Gravida är särskilt känsliga då bly lätt når fostrets hjärna och stör den normala utvecklingen.

Campaign for Safe Cosmetics, testade 33 läppstift av vanliga märken såsom L’Oreal och Dior. De fann då att 60 % innehöll alarmerande höga nivåer av bly. 

ALUMINIUM

Namn: Aluminium Chloride/ Chlorohydrate/Chlorohydrex/Sesquichlorohydrate/Zirconium Trichlorohydrex GLY

För att reducera svettning tillsätts ofta aluminiumsalter i deodoranter och antipersperanter. Aluminium är känt som ett neurogift. Det sägs finnas kopplingar mellan aluminium och Alzheimers sjukdom och bröstcancer. Bevisat är att aluminiumföreningar tränger in genom huden och att det sedan ansamlas i bröstvävnaden. Just där de ansamlas är även där de flesta bröstcancertumörerna upptäcks. Vissa aluminiumföreningar kan dessutom bilda halogenerade organiska föreningar. Dessa är starkt allergiframkallande och reaktiva. När de tränger in i vävnader kan de sönderdelas, ansamlas och orsaka skador.

 

EDTA

Namn: EDTA, -EDTA

EDTA finns ofta i tvål, schampo samt i nästan all typ av smink och hudvård. 

EDTA är en komplexbildare som anses vara starkt miljöbelastande. Det är som många andra kemikalier en penetrationsökare, vilket innebär att det öppnar upp huden och gör att andra skadliga ämnen tränger djupare ned i huden. Det har i djurförsök orsakat leverförändringar, hormonförändringar och fosterskador. Det är ett skadligt ämne som bryter ner hudens skyddsbarriär och tillåter sig själv och övriga ämnen att tränga in i blodomloppet. EDTA utvinns ur välkända cancerframkallande ämnen, däribland formaldehyd och natriumcyanid. Ämnet fastnar inte i det aktiva kolfiltret i reningsverken och kan därmed även hamna i vårt dricksvatten.  

FTALATER 

Namn: Ftalater finns inte med i innehållsdeklarationen

Ftalater brukar ingå i parfymer, som ofta förekommer inom hudvård. Man använder ftalater för denaturering av alkohol i parfym, samt för att förlänga doften. I nagellack förhindrar ftalater lacket från att torka ut. Ftalater användas dessutom i krämer för att få dem att tränga in i huden bättre och för att huden ska kännas mjuk och skön. Du kan även finna denna kemikalie i hårspray. Ftalaterna  tas lätt upp av kroppen.

Det finns många dokumenterade skadliga effekter av ftalater:

  •  Hormonstörande.
  •  Cancerframkallande
  •  Orsakar DNA-skador på spermier
  •  Skadar reproduktionsförmågan hos kvinnor och män
  •  Kan orsaka fosterskador, samt ökar risken för motoriska och mentala utvecklingsskador hos barn.
  •  Kan orsaka beteendesvårigheter som känslomässig obalans, oro, ADHD och tillbakadragenhet
  •  Kan ge flickor för tidig pubertet.
  •  Pojkar kan få missbildade könsorgan och mindre mängd spermier.

HORMONSTÖRANDE ÄMNEN

Namn: Benzophenone-1, Benzophenone-2, Benzophenone-3, Butylated hydroxytoluene (BHT), Benzyl Salicylate, Benzyl Benzoate, Butylphenyl Methylpropional, Syntetisk mysk: Galaxolide, Tonalide och Musk Ketone

Hormonstörande ämnen är vanligt förekommande inom kosmetik och de kan störa produktion, utsläpp, transport, metabolism och bindning av hormoner till sina mål i kroppen. Vissa hormonstörande ämnen kan dessutom förhindra verkan av de naturligt förekommande hormonerna man har. De kan härma och stimulera östrogen och skicka signaler vid fel tidpunkt och till fel vävnader.

Hormonstörande kemikalier är kopplade till cancer, infertilitet, fosterskador, sköldkörtelproblem och fetma.

Inte nog med det så kan de även störa hjärnans utveckling hos foster, spädbarn och även äldre barn. Studier visar att flickor idag hamnar i puberteten 1-2 år tidigare än för 40 år sedan, mycket på grund av exponering av östrogenstörande kemikalier i vår omgivning. Samtidigt som kemikalier som stör manliga könshormoner kan orsaka infertilitet och ge missbildningar paå könsorganen. 

PEG och PPG

Alla namn som innehåller PEG (polyetylenglycol) eller PPG. Heter PEG/PPG med en siffra efter som förklarar ämnet närmre.

PPG och PEG framställs och används på liknande sätt. Det som skiljer dem åt är att PPG framställs av propylene istället för etylen. 

Det ska finnas över 500 olika varianter som används just inom kosmetika. De finns ofta i hudkrämer, makeup, hårvårdsprodukter. Väldigt vanligt och finns nästan i varenda hudvårdsprodukt.

PEG används som emulgeringsmedel samt som rengörande och mjukgörande ämne. Det är allergiframkallande och kan bilda formalehyd vid sin nedbrytning. Ämnet är ögonirriterande och kan innehålla rester av det starkt allergiframkallande lösningsmedlet dioxin.

PEG framställs av etylenoxid som är giftigt och cancerframkallande. Det kan finnas spår kvar av etylenoxid i den färdiga råvaran.  Vid framställningen kan det dessitom bildas formaldehyd samt peroxider (skadliga, irriterande kemikalier som enligt djurförsök visat sig kunna orsaka cancer och vara mutagena). Inte nog med det så är de ofta kontaminerade med 1,4-Dioxan.

PEG är en skadlig kemikalie som absorberas av huden. PEG-föreningar kan sedan lagras i vävnader och är svårnedbrytbara. Långsiktigt är det ingen som riktigt vet vad PEG kan ställa till med i kroppen samt i vår natur.

ETOXILERADE RÅVAROR

Namn: Råvaror som innehåller -eth (Sodium Laureth Sulfate, Ceteareth, Oleth, Myreth, Polyethylene Glycol mm.)

Råvaror som innehåller ändelsen –eth kan vara kontaminerade med 1,4- Dioxan (ett ämne som bildas vid etoxilering, dvs en billig genväg för att göra starka kemikaler mildare). Vid processen används den cancerframkallande kemikalien etylenoxid, och då bildas 1,4-Dioxan som biprodukt. 1,4-Dioxan är en kemikalie som är starkt cancerframkallande och kan orsaka fosterskador.

 I ett djurförsök utsattes djuren för väldigt låga koncentrationer av 1,4-Dioxan under sin livstid. Koncentrationen var lägre än den som finns i dagens hudvårdsprodukter. Dessa djur utvecklade cancer.

Problemet är att denna biprodukt inte finns med på innehållslistan men den finns i allt från babyprodukter till så kallad ekologisk hudvård. Används ofta i rengöringsprodukter för känslig hud.

Fragrance

Namn: Fragrance, Perfume

Parfym finns i de allra flesta hud- och hårvårdsprodukterna. Problemet är att det under namnet Parfym och/el Fragrance gömmer sig en stor mängd tunga kemikalier som du bör undvika. Många av de kemikalierna står inte med i innehållsdeklarationen. 

The Campaign for Safe Cosmetics och Environmental Working Group granskade kända parfymer i en stor undersökning och fann då att det fanns 38 hemliga kemikalier i 17 märkesparfymer (Armani, Chanel, Calvin Clein mm.). I genomsnitt innehöll varje parfym 14 hemliga kemikalier. Kemikalierna  har kopplats till hormonstörningar, cancer och allergier, och har inte blivit säkerhetstestade för att ingå i kosmetiska produkter.

Det är bevisat att många av de kemikalierna man finner i parfym lagras i våra kroppar. Vad de kan orsaka där är oklart. Några av kemikalierna kan dessutom reagera med ozonet i inomhusluften och bilda andra skadliga ämnen såsom formaldehyd. 

OXYBENZONE

Namn: Oxybenzone, Benzophenone-3

Använd i solskyddsprodukter samt i kosmetiska produkter såsom body lotions, nagellack och läppstift. Oxybenzoate är en skadlig kemikalie som har visat sig vara fototoxisk, öka mängden fria radikaler i kroppen, attackera DNA-celler, orsaka eksem och alleriger samt vara östrogent vilket kan leda till bland annat bröstcancer. 

PARABENER

Alla namn som innehåller –paraben; Metyl-, Ethy-, Propyl-, Butyl-, Isobutyl- och Isopropylparaben

Parabener använd som konserveringsmedel och de har fått ett väldigt dåligt rykte sedan man funnit dem i bröstcancertumörer. År 2004 gjordes en studie som visade att parabener kunde hittas i bröstcancertumörer hos 19 av 20 kvinnor med bröstcancer. I kroppen härmar parabenerna våra egna hormoner och stör hormonsystemet, vilket kan ge allvarliga följder.

FENOXYETANOL

Namn: Phenoxyethanol

Detta är ett vanligt syntetiskt konserveringsmedel. Det blev mycket populärt efter att parabenerna började få sitt dåliga rykte. Fenoxyetanol är även vanligt  inom den så kallade “naturliga” hudvården. Denna kemikalie är hudirriterande och kan orsaka kontakallergier. Det finns även studier som visar på att den är neurotoxisk och kan orsaka foster- och DNA-skador. 

ETYLENE OXID

Namn: Ethylene Oxid, Epoxyethane, Dimethylene Oxide, Oxacyclopropane

En kemikalie som är bevisat cancerframkallande hos människor och djur. 

POLYACRYLAMIDE

Namn: Polyacrylamide, Polyacrylic Acid, 2-prorenamide, Acrylamide, Ethylenecarboxamide, Propenamide

Finns i body lotions, krämer, rengöringsprodukter, smink, nagellack, hårprodukter mm. Polyacrylamide är en kemikalie som tillverkas av acrylamide som är starkt cancerframkallande, neurotoxiskt, fosterskadande, allergiframkallande, hormonstörande och allmänt giftigt för samtliga organ. Polyacrylamide kan vara kontaminerade med eller sönderfalla till acrylamide. 

TRICLOSAN

Namn: Triclosan

Triclosan används i tvålar, krämer, deodoranter och tandkrämer då det har en antibakteriell effekt.

Det är en kemikalie som är allmänt organtoxisk och kan framkalla resistens hos bakterier. Triclosan läcker ut från reningsverk och är giftigt för vattenlevande organismer. 

Flera studier har visat att triclosan stör sköldkörtelhormonet under djurförsök. Andra studier visar att triclosan även kan påverka könshormoner hos laboratoriedjur. Enligt Bröstcancerfonden påverkar Triclosan hormoner som styr metabolismen och kan störa bröstutvecklingen. 


MyAroma Naturals

"Att smörja in huden har aldrig känts såhär bra"
Det finns en risk att du smörjer in dig med ovan nämnda kemikalier dagligen. De kan orsaka allvarliga problem och/eller sjukdomar. Om du vill undvika dem är MyAroma Naturals ett bra val. Detta eftersom att det du smörjer in dig med kommer att ta sig in i din kropp, genom huden. Glöm inte att det endast tar 26 sekunder för starka kemikalier att absorberas in i blodet via huden.